Sobre ART AL VENT

La història d’Art al Vent va començar set anys enrere, el 2004, a partir de la iniciativa de l’Ajuntament de Gata de Gorgos i l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives (de gestió municipal) d’incloure en el programa de la Fira del Comerç de Gata un atractiu afegit. La idea es va materialitzar en Art al Vent: una exposició d'art contemporani a l'aire lliure, la base material de la qual són grans llenços de tèxtil que es pengen dels balcons del nucli de la població. Els inicis van ser modestos, amb un nombre més reduït de participants (alumnes de l’escola, bàsicament) i un format més menut.
L’èxit de la proposta va consolidar en poques edicions Art al Vent com a cita cultural independent de la fira comercial i, a poc a poc, la convocatòria va assolir l’actual condició internacional i el caràcter multitudinari, al temps que les obres van acostar les mides a les dels cobertors tradicionals que decoren les balconades durant les festes a Gata i a molts altres pobles de la geografia valenciana. Així mateix, de cada edició se n’edita un catàleg de prestigi subvencionat per la Diputació d’Alacant.
La finalitat artística d’Art al Vent és, precisament, en paraules del coordinador i professor de l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives, Josep Ginestar, “fer una relectura, una interpretació nova a partir de la tradició, ben arrelada a Gata, de penjar cobertors als balcons del recorregut de la processó. Es demana als artistes que elaboren les obres, de temàtica absolutament lliure, prenent com a punt de referència de la creació, bàsicament, elements tèxtils i convertisquen en aliats dos elements que, normalment, serien inconvenients: el vent i el sol canviant”. El resultat és, doncs, d’una diversitat amplíssima de missatges, tècniques i materials: teles, brodats, acrílics molt diluïts amb aigua, fotografia impresa i una llarga llista de recursos –CD, pans, lluentors, ràfia, plomes, pa d’or, llandes, samarretes, sempre utilitzats amb la mesura que exigieix la necessitat de garantir el moviment flexible dels llenços de tela, la conservació a l’aire lliure i, especialment, l’evocació de la tradició dels cobertors.
Una concepció i una invitació a l’originalitat i la innovació creadora que en els darrers set anys ha captivat artistes d’arreu del món i ha consolidat Art al Vent com una de les mostres més importants d’art contemporani a l’aire lliure de l’ambit nacional i, fins i tot, internacional. “Si Cannes és el referent del cine, Gata ho és en l'àmbit de l'art contemporani i Art al Vent ja és per a molts artistes, amb currículums destacables alguns, una cita ineludible reconeguda a nivell internacional”, afirma Ginestar.
L’evolució d’Art al Vent queda reflectida perfectament en les xifres de participació i el nombre d’obres de cada edició:

  • Primera convocatòria (2004): 32 obres d’artistes de 3 països diferents.
  • Segona convocatòria (2005): 53 obres, de 4 països.
  • Tercera convocatòria (2006): 65 obres, de 5 països.
  • Quarta convocatòria (2007): 95 obres, de 12 països.
  • Cinquena convocatòria (2008): 104 obres, de 26 països.
  • Sisena convocatòria (2009): 78 obres, 18 països.
  • Setena convocatòria (2010): 114 obres, de 25 països.

Els països que, fins al moment, han participat en les diferents edicions d’Art al Vent són Alemanya, Argentina, Àustria, Bélgica, Brasil, Egipte, Espanya, França, Gran Bretanya, Haití, l’Iraq, Macedònia, el Marroc, Mèxic, Portugal, Puerto Rico, Romania, Suècia, Taiwan i Veneçuela. Aquesta meteòrica expansió de la proposta, segons el coordinador de l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives, s’explica perquè “els autors mateixos que hi participen un any, venen la iniciativa a uns altres artistes coneguts. Art al Vent sorprén i enganxa, perquè mescla tradició i art contemporani i, a més, perquè democratitza l’art i el treu de les galeries i sales d’exposició als carrers dels nostres pobles i ciutats”.
La convocatòria d’Art al Vent –en què la participació és totalment altruista– és oberta, d’una banda, als artistes professionals, llicenciats en Belles Arts i Arts i Oficis, que s’hi presenten sense cap tipus de selecció prèvia; d’una altra, també hi poden prendre part els artistes aficionats i estudiants, les obres dels quals són valorades per un jurat.
Més enllà dels creadors, en Art al Vent són protagonistes essencials els veïns de Gata de Gorgos que, des del primer dia, han col·laborat activament en fer realitat aquesta proposta artística i han obert les portes de casa per a permetre la col·locació de les obres als balcons.


Exposicions a l’exterior

Però Art al Vent no només ha conquerit els cors dels gaters i gateres i de la resta de veïns de la comarca de la Marina Alta, sinó que també ha tingut l’oportunitat de donar-se a conéixer en uns altres indrets nacionals i internacionals. Gràcies a l’ajuda de l´Ajuntament d’Aquisgrà i Monschau (Alemanya), l´Ajuntament de Chefchauen (el Marroc), l´Agència Espanyola de Cooperació Internacional AECID, l´associació Alegría Chamalía de Chefchauen, els consistoris d’Azambua, Estremoz i Macedo de Cavaleiros (Portugal), l´Ajuntament de Mèxic i el Centro de Arte Estación Indianilla (Mèxic), l’Ajuntament d´Oliva, l’Ajuntament de Terol, la Facultad de Bellas Artes de Terol, l’Ajuntament d’Uclés (Conca) i l’Ajuntament de Tavira (Portugal), localitat on molt prompte viatjarà Art al Vent, la mostra és ja ben coneguda arreu del món.
De fet, en 2010, un total de 25 artistes mexicans participaran en Art al Vent VII. Este ha sigut el resultat de l'exposició de les teles de la sisena edició a Mèxic, el passat mes de març. Després de l'experiència, el nombre de creadors mexicans interessats a participar en aquesta cita amb l'art contemporani s'ha multiplicat pràcticament per quatre.
D'una altra banda, en retornar a Espanya, els llenços del passat Art al Vent han protagonitzat una mostra en el Monestir d'Uclés (Conca), que es va tancar el 15 d'agost. La següent destinació de l'exposició és la localitat portuguesa de Tavira.